Het belang van een sterke bekkenbodem

Je bent vast wel bekend met het belang van het trainen van je lichaam. De meeste vrouwen zullen dan meteen denken aan squats of lunges, maar minstens net zo belangrijk is het trainen van je bekkenbodem. Een sterke bekkenbodem kan namelijk verschillende problemen verhelpen of voorkomen, zoals incontinentie en pijn tijdens de daad. Vandaag gaan we het hebben over de voordelen én uitvoering van bekkenbodemtraining!

Tips & Adviezen

Voordelen van bekkenbodemtraining

Allereerst: wat is je bekkenbodem?

De bekkenbodem is een groep spieren die de organen in het bekkengebied ondersteunen, waaronder de blaas, de baarmoeder en de darmen. Wanneer deze spieren verzwakt zijn, kan dit leiden tot verschillende problemen zoals urineverlies, verzakking van organen en pijn tijdens de seks.

Bekkenbodemtraining

Door bekkenbodemtraining te doen, kan je deze spieren versterken en de kans op deze problemen verkleinen. Daarnaast kan het ook de seksuele functie verbeteren en de bloedstroom naar het bekkengebied verhogen. Een verbeterde doorbloeding zorgt ervoor dat zuurstof sneller je cellen bereikt en afvalstoffen worden afgevoerd, wat weer kan helpen bij het verminderen van pijn.

Een andere manier om je bekkenbodem te trainen is doorgebruik te maken van hulpmiddelen. Een veelgebruikt hulpmiddel is een vaginale kegel of een bekkenbodemtrainer. Dit zijn kleine gewichten die je inbrengt en waarbij je de juiste spieren aanspant om het gewicht op zijn plek te houden. Dit kan helpen om de spieren te versterken. Vaak moet je wel wennen aan deze gewichtjes of vaginale kegels, en dit gedurende een langere periode (3-6 weken) gestaag opbouwen. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing die bij dit soort producten zit, omdat het per product verschillend is.

Vibrerend ei als hulpmiddel

Een van de meest effectieve manieren om je bekkenbodem te trainen is door gebruik te maken van een vibrerend ei. Dit is een klein apparaatje dat je inbrengt en waarmee je de spieren in je bekkenbodem aanspant en ontspant. Het vibrerende ei biedt een extra stimulans waardoor de spieren nog beter getraind worden.

Het trainen van je bekkenbodem is belangrijk voor een gezonden vitaal lichaam. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar het gebruik van een hulpmiddel zoals een vibrerend ei kan de training nog effectiever maken. Probeer het zelf en kom erachter wat voor verschil het voor jou kan maken. Voor de vrouwen die eerst oefeningen zonder een hulpmiddel willen doen, lees vooral verder! We gaan het hieronder hebben over een oefening die je kan uitvoeren.

↗️

Uitvoering van bekkenbodemtraining

Er zijn verschillende manieren om de bekkenbodem te trainen. De meest bekende methode is het gebruik maken van kegeloefeningen. Dit zijn oefeningen waarbij je de spieren in je bekkenbodem aanspant en ontspant. Dit kan je overal doen, op elk moment van de dag. Zo voer je de oefening uit:

 

1.      Zoek de juiste spieren: Het is belangrijk om te weten welke spieren je moet aanspannen. Probeer tijdens het plassen de plas even op te houden om te voelen welke spieren je hiervoor moet gebruiken.

 

2.      Span de spieren aan: Span de bekkenbodemspieren 10 tot 15 keer achter elkaar aan en ontspan ze vervolgens evenveel keer. Herhaal deze oefening drie keer per dag.

 

3.      Bouw op: Begin met het aanspannen van de spieren gedurende twee seconden en bouw dit langzaam op tot tien seconden.

 

4.      Combineer met andere oefeningen: Bekkenbodemtraining kan goed gecombineerd worden met andere oefeningen, zoals yoga en pilates.

💋

Samenvattend!

Nu weet jij hoe je je bekkenbodem kan trainen. We hebben het gehad over waarom dit belangrijk is (overigens ook voor mensen die geen klachten ervaren!), welke oefeningen je kan doen en hoe eventuele hulpmiddelen kunnen worden ingezet. Net zoals elke andere spiertraining is het belangrijk dat je dit rustig moet opbouwen, en te luisteren naar je lichaam. Als je merkt dat je juist last begint te krijgen, stop dan met trainen en raadpleeg eventueel deskundig advies.

Bedankt voor het lezen 👋

Hopelijk had je hier wat aan!

Meer tips & adviezen ontdekken

Nina

Sexpert