Sextoys: hoe deed men dat vroeger?

We leven in een tijdperk waarin seksspeeltjes volledig geaccepteerd en zelfs trending zijn. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe het allemaal begon? Hoe we van stenen dildo's naar high-tech vibrators zijn gegaan? Tijd om terug in de tijd te gaan en de opwindendegeschiedenis van seksspeeltjes te ontdekken!

Ontdek de geschiedenis
📜

Het gebruik van sextoys gaat duizenden jaren terug

Het oude Griekenland

Ja, je leest het goed, ook de oude Grieken hadden hun eigen seksspeeltjes. In die tijd waren er handgemaakte dildo's van steen en leer die werden gebruikt om seksuele bevrediging te bieden, vooral voor vrouwen.

In de tweede eeuw na Christus:

De Griekse arts Galenus was enthousiast over de handgemaakte dildo's van steen en leer die in zijn tijd werden gebruikt om seksuele bevrediging te bieden, vooral voor vrouwen. Hij beschreef deze seksspeeltjes in zijn medische verhandelingen als effectieve middelen om het vrouwelijk genot te vergroten en de gezondheid te bevorderen.

Vanuit Griekenland verspreidde het gebruik van seksspeeltjes zich naar andere delen van de wereld, waaronder China. De Chinese keizers hadden een zwak voor gouden dildo's die rijkelijk waren versierd met edelstenen. Deze waren zo populair dat ze werden opgenomen in de koninklijke collectie.

🔊

Een paar eeuwen verder in de tijd: op naar de middeleeuwen!

In de middeleeuwen veranderde het gebruik van sextoys

Het werd als zondig beschouwd en werd alleen stiekem gebruikt door monniken en nonnen. Er zijn echter aanwijzingen dat er toch wel wat gebruik van seksspeeltjes plaatsvond: zo zijn er bijvoorbeeld middeleeuwse tekeningen en schilderijen gevonden waarop vrouwen te zien zijn met een soort dildo. Deze dildo's waren gemaakt van hout of zelfs hoorn.

In de 18e en 19e eeuw werden seksspeeltjes steeds populairder

In die tijd werden ze vooral gebruikt voor medische doeleinden, om vrouwen te helpen bij het behandelen van zogenaamde "vrouwelijke hysterie". De dokters gebruikten een handmatige methode om de clitoris te stimuleren, maar dit was arbeidsintensief en tijdrovend. Daarom werden de eerste vibrators uitgevonden, die werden aangedreven doorstoommachines.

Een 'stil' orgasme was er echter niet bij

Deze stoommachines werkten wel, maar waren ontzettend luidruchtig en omslachtig. Daarom probeerden de uitvinders ze steeds verder te ontwikkelen. In 1880 vond Dr. Joseph Mortimer Granville de eerste elektrische vibrator uit, die hij "Granville's Hammer" noemde. Het was bedoeld als medisch apparaat, maar al snel ontdekten vrouwen dat het ook kon worden gebruikt voor seksuele stimulatie.

De vorige eeuw

In de jaren '20 van de vorige eeuw werden vibrators steeds meer in verband gebracht met seksualiteit, en het taboe rond het gebruik van seksspeeltjes begon langzaam af te nemen.

De jaren '60 en '70 waren een tijd van verandering, een tijd waarin mensen zich bevrijdden van seksuele taboes en nieuwe manieren van uitdrukking vonden. Het was de tijd van de hippies, de minirokken en de discoballen. Seks werd niet langer gezien als iets dat alleen binnenskamers moest worden gehouden, maar als iets waarover men openlijk kon praten en experimenteren. Het was het tijdperk van de seksuele revolutie, waarin seksspeeltjes eindelijk uit de schaduw kwamen en werden omarmd als een normaal onderdeel van het menselijk plezier.

💋

Hoe staan we er nu voor?

Tegenwoordig zijn er sextoys in alle soorten, maten en kleuren

Van simpele dildo's tot high-tech vibrators met verschillende standen en functies: je kunt het zo gek niet bedenken.

Tegenwoordig kun je je sextoy bedienen met slechts een paar tikken op je smartphone!

Dankzij de nieuwste technologieën kunnen seksspeeltjes nu worden gekoppeld aan bijbehorende apps waarmee je de intensiteit en snelheid van de trillingen kunt regelen, zelfs als je aan de andere kant van de wereld bent. Het is alsof je de regisseur bent van je eigen persoonlijke "plezierfilm", waarbij je alle touwtjes letterlijk in handen hebt - of in dit geval, in je smartphone.

Al met al kunnen we dus stellen dat sekspeeltjes een behoorlijk lange weg hebben afgelegd. Van dildo's gemaakt van steen en leer in de tijd van de Grieken, tot de ontzettend luidruchtige vibrators die werden aangedreven door stoommachines, tot de relatief kleine en aangenaam sterke vibrators die we vandaag de dag kennen. De volgende keer dat jij er een speeltje bij pakt, zul je vast even terugdenken aan dit leuke geschiedenislesje!

Bedankt voor het lezen 👋

Hopelijk had je hier wat aan!

Meer tips & adviezen ontdekken

Nina

Sexpert